Sepetiniz

Yuvarlak Kesim Pırlanta Kılavuzu

Yuvarlak Kesim Pırlanta Kılavuzu

May 11, 2023

Yuvarlak kesim, dünyanın en popüler elmas kesimidir.
Aslında yuvarlak elmaslar, taşın ışık performansını optimize etme yetenekleri nedeniyle dünya çapında satılan tüm elmasların %70'inden fazlasını temsil ediyor.
Eşsiz bir parlaklığa sahip bir pırlanta satın almakla ilgileniyorsanız, bu yuvarlak kesim pırlanta kılavuzunu mutlaka okumalısınız.

Yuvarlak Kesim Pırlantanın Tarihçesi

Yuvarlak parlak kesim olarak da adlandırılan yuvarlak kesimin tarihi, elmas kesicilerin daha rafine ve karmaşık teknikler kullanmaya başladığı 19. yüzyılın ortalarına kadar uzanır. 1870'lerin başlarında kaba işleme makinesinin icadına kadar, yuvarlak bir elmasın simetrik bir dış hatla kolayca kesilebilmesi mümkün değildi. Daha simetrik kesimlerden ilki, yuvarlak kesimi de doğuran eski Avrupa kesimiydi.

Orijinal yuvarlak parlak kesim, 1919'da ünlü bir elmas kesici Marcel Tolkowsky tarafından yaratıldı. Bir elmasın ideal kesim özelliklerini vurgulayan "Diamond Design: A Study of the Reflection and Refraction of Light in a Diamond" adlı bir çalışma yayınladı. Renksiz bir elmasın maksimum ateş, parlaklık ve ışıltı üretmesine izin veren yuvarlak parlak kesim.

Modern yuvarlak parlak kesim, orijinal versiyonun bir modifikasyonudur. Toplam 57 faset olmak üzere 16 taç bölgesi yarım faseti, 8 bazel, 8 yıldız, 8 pavilyon, 16 yarım pavilyon fasete, bir tabla fasetine ve isteğe bağlı bir külah ucuna sahiptir. Tolkowsky'nin etkisinden bu yana yuvarlak kesim, her tür mücevherde kullanılan klasik bir görünümle dünyanın en ünlü pırlanta kesimidir.

Kesim

Yuvarlak pırlanta, laboratuarlarda, kesim kalitesi için derecelendirilen tek kesim şeklidir. Amerika Gemoloji Enstitüsü (GIA), yuvarlak pırlantaları Mükemmel, Çok İyi, İyi, Orta ve Kötü şeklinde beş puanlık bir ölçekte derecelendirir; burada Mükemmel kesim dereceli pırlantalar maksimum parlaklığı sağlar.

Elmas kesim derecesi yedi faktöre dayanır: parlaklık, ateş ve parıltı (yüz yukarı bakıldığında elmasın nasıl göründüğü), ağırlık oranı ve dayanıklılık (dayanıklılığı ve optimum ağırlığı sağlamak için ne kadar iyi tasarlanmış), cila ve simetri (zanaatkarlık kalitesi). Not, pırlantanın yedi faktörden beşi için aldığı en düşük değerlendirmeye göre belirlenir.

GIA kesim kalitesi önemli olsa da, kesim söz konusu olduğunda dikkate alınması gereken tek husus bu değildir, çünkü sınıflarında geniş bir mükemmellik yelpazesi vardır. Kesim kalitesini değerlendirmek için pırlantanın çok sığ veya derin olmadığından da emin olmalısınız, çünkü pırlanta oranlarındaki yanlış hizalama bir taşın ateşini ve parlaklığını kaybetmesine neden olur.

Tolkowsky'nin hesaplamalarına göre, yuvarlak kesim pırlanta şu oranlarda kesilmelidir: 34.5° taç açısı, 40.75° pavilyon açısı, %59.3 toplam derinlik, %53 tabla çapı, %16.2 taç yüksekliği ve %43.1 pavilyon derinliği. Bu hesaplamalar büyük olasılıkla son derece ince bir kuşakla ilişkilidir.

Tolkowsky'nin ideal kesim standartları, günümüz elmasları için küresel bir kılavuz görevi görürken, bazı ülkeler modifikasyonlarını yaptı ve bugün elmas endüstrisinde kullanılan en az altı "ideal kesim" standardı var, ancak Marcel'inki de dahil olmak üzere bunlardan yalnızca üçü var. Tolkowsky, en yaygın olanlarıdır.

Renk

Yuvarlak kesim pırlantaların rengi, D'den Z'ye kadar bir ölçekte derecelendirilir; burada D, tamamen renksiz bir taşı ve Z, kolayca fark edilebilen bir sarı veya kahverengi tonu ifade eder.

Yuvarlak parlak pırlantalar, diğer tüm pırlanta kesimlerinden daha fazla ışığı yansıttığı için, taştaki sarımsı tonları maskeleme eğilimindedir. Ayrıca, 0,50 karat ve daha hafif olan daha küçük yuvarlak elmaslar, rengi daha büyük olanlardan daha iyi gizler. Bu nedenle alacağınız pırlantanın boyutuna göre beyaz görünmesini isteseniz bile premium renksiz bir taş almanıza gerek kalmayabilir. Eğitimsiz bir göz için iki bitişik renk sınıfı arasındaki farkı görmek genellikle imkansız olsa da, fiyat farkı önemli olabilir. Genel olarak, çıplak gözle renksiz görünecek bir pırlantaya sahip olmak için bir J rengi veya daha iyisi tercih edilmesi önerilir.

 BOYUT MÜKEMMEL ÇOK İYİ İYİ ORTA KÖTÜ
< .50 ct D - G H - I J - K L - M > M
.51 - 1.0 ct D - G H - I J - K L - M > M
1.0 - 2.0 ct D - F G - H I - J K - L > L
> 2.0 ct D - F G H I - J > J

 

Berraklık

Yuvarlak kesim pırlantaların berraklığı LC'den P3'e kadar bir ölçekte derecelendirilir; burada LC, kusursuz bir taş anlamına gelir ve P3, yoğun bir şekilde dahil edilmiş bir pırlantayı gösterir.

Faset düzenlemeleri ve mükemmel ışık performansları nedeniyle, yuvarlak elmaslar inklüzyonları ve kusurları oldukça iyi gizler. Ayrıca, daha küçük yuvarlak kesim pırlantalar kusurları daha büyük pırlantalara göre daha iyi gizler, bu nedenle daha küçük bir taş satın alacaksanız, SI1 ve SI2 gibi daha düşük bir berraklık derecesini tercih ederken göz alıcı bir görünüm elde edebilirsiniz. Aşağıdaki tablo, berraklık derecelendirme standartlarına dayalı olarak yuvarlak kesim pırlantalarda berraklığın değerlendirilmesi için genel bir kılavuz sağlar.

 BOYUT MÜKEMMEL ÇOK İYİ İYİ ORTA KÖTÜ
< .50 ct LC - VS2 SI1 - SI2 P1 P2 > P2
.51 - 1.0 ct LC - VS1 VS2 - SI1 SI2 P1 - P2 > P2
1.0 - 2.0 ct LC - VVS2 VS1 - VS2 SI1 - SI2 P1 > P1
> 2.0 ct LC - VVS2 VS1 - VS2 SI1 SI2 > SI2